Skip to main content Skip to page footer

Onze leerwegen

Vier leerwegen binnen één school

Op het VMBO zijn er 4 leerwegen, namelijk de basisberoepsgerichte leerweg (BB), kaderberoepsgerichte leerweg (KB), gemengde leerweg (GL) en theoretische leerweg (TL). Aan het einde van leerjaar 2 kijken we samen welke leerweg het beste aansluit bij jouw behoefte. Hoe praktisch wil je bezig zijn, welke richting wil je later op en wat past er bij jouw leerstijl? De antwoorden hierop bepalen onder meer wat jouw leerweg wordt.

Basisberoepsgerichte leerweg (BB)

De meeste praktijklessen van allemaal: 12 uur per week! Je leert in de praktijk en loopt ook stage of werkt alvast een beetje. Met dit diploma kun je naar het mbo niveau 2.

  • Ongeveer de helft van de tijd praktijkgericht onderwijs, dus je bent lekker praktisch bezig.
  • Kies welke beroepsgerichte keuzevakken je krijgt in leerjaar 3 en 4.
  • Examen in 4 algemeen vormende vakken.
  • Na het vmbo naar niveau 2 op het mbo.

Kaderberoepsgerichte leerweg (KB)

Ga je graag aan de slag met je handen? Dan is deze richting perfect. Je hebt 12 uur per week praktijklessen in je favoriete vakgebied. Met dit diploma kun je naar het mbo niveau 3 of 4.

  • Ongeveer de helft van de tijd praktijkgericht onderwijs, dus je bent lekker praktisch bezig.
  • Kies welke beroepsgerichte keuzevakken je krijgt in leerjaar 3 en 4.
  • Examen in 4 algemeen vormende vakken.
  • Na het vmbo naar niveau 3 of 4 op het mbo.

Gemengde/theoretische leerweg GL + TL (GT)

In leerjaar 3 en 4 combineren wij de opleidingen GL - TL in één opleiding (GT). Bij beide opleidingen volg je een extra vak. Bij GL is dat een extra AVO-vak. Bij TL is dat het extra beroepsgerichte praktijkprogramma. Het is maar net vanuit welke opleiding je het bekijkt. Vlak voor het examen wordt bepaald of de leerling voor een GL- of TL-diploma gaat. 

Hier combineer je theorie met praktijk. Je volgt één extra beroepsgericht vak, zoals koken of techniek. Met dit diploma kun je naar het mbo of havo.

  • Ongeveer een kwart van de tijd praktijkgericht onderwijs, dus ben je in voor de mavo nog steeds super praktisch bezig.
  • Examen in 6 algemeen vormende vakken en een profielvak.
  • Na het vmbo naar niveau 3 of 4 op het mbo of de havo.

Leerjaren 1 & 2

Ontdekjaren

Je start op het Reeshof College in een basis/kader (BB/KB) of kader/gemengd-theoretische talentklas (KGT). De lessen worden op het niveau gegeven dat het beste bij jou past. Meteen vanaf het eerste jaar wordt je uitgedaagd om te ontdekken wat je leuk vindt en waar je talent ligt. Zo ga je verschillende soorten beroepen ontdekken door bijvoorbeeld stages en bedrijfsbezoeken. Maar ook met andere activiteiten ga je meemaken wat goed bij jou past.

In leerjaar 1 en 2 volg je alle vakken en maak je kennis met de profielen. Aan het einde van leerjaar 2 kies je jouw vakkenpakket en profiel. 

Leerjaren 3&4

Examenprogramma

In leerjaar 3 start je op het niveau waarop je ook examen gaat doen. Met jouw gekozen vakkenpakket en profiel starten de schoolexamens al in leerjaar 3. Aan het einde van leerjaar 3 maak je al jouw eerste centrale examen; CSPE (Centraal Schriftelijk en Praktisch Examen). Aan het einde van leerjaar 4 sluit je de opleiding af met het Centraal Schriftelijk Examen.

Leerwerktraject

Wij bieden we vanaf leerjaar 4 binnen de basisberoepsgerichte leerweg (BB) het Leerwerktraject (LWT) aan. Het LWT is vooral bedoeld voor leerlingen die gemotiveerd zijn voor leren en werken en daardoor hun opleiding met succes af kunnen maken. Dit is een traject voor leerlingen die leerachterstanden hebben of moeite hebben met het 'regulier' programma.

Het LWT geeft de leerling, die door zijn leerstijl niet in staat is het reguliere programma succesvol te doorlopen, de mogelijkheid het diploma basisberoepsgerichte leerweg te behalen d.m.v. een meer passende leerroute. Een leerroute waarbij de leerling wordt uitgedaagd en uitgenodigd, door de combinatie van binnen - en buitenschools leren met meer praktijk en minder theorie, te slagen voor zijn diploma.


Welke route past bij jou? Denk na over wat je leuk vindt en wat je later wilt worden. Zo maak je de beste keuze voor je toekomst!